Rozpis na 16 kousků:
- 5 vajec
- 130 g moučkového cukru
- 1 lžíce horké vody
- špetka soli
- 130 g hladké mouky
- tuk a hrubá mouka na plech
- 2 lžíce hladké mouky na poprášení piškotového plátu
Náplň:
- 20 g želatiny
- 100 ml mléka
- 400 ci meruněk
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml smetany na šlehání
- meruňková zavařenina
Na ozdobení:
- 150 ml smetany na šlehání
- 150 g meruněk
- moučkový cukr
- 2 lžíce mandlových lupínků
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Pomalu přilijeme horkou vodu a šleháme ještě minutu. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme sůl a zbytek cukru. Do žloutkové pěny po částech opatrně vmícháme ušlehaný sníh a hladkou mouku. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou. Vlijeme na něj těsto a rozetřeme po celé ploše na zhruba 1 cm silnou vrstvu. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut, povrch má mít světle zlatavou barvu. Upečený plát poprášíme hladkou moukou a převrátíme na čistou utěrku. Opatrně z něj sejmeme pečicí papír (pokud máme) a i s utěrkou stočíme a necháme vychladnout. Želatinu zalijeme studeným mlékem, dobře promícháme a necháme nabobtnat. Meruňky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kousky a zasypeme oběma cukry. Šlehačku vyšleháme dotuha a zlehka do ní vmícháme připravené meruňky. Vychladlou roládu rozbalíme a potřeme meruňkovou zavařeninou. Rozpuštěnou želatinu vmícháme do šlehačky s meruňkami a směs rozetřeme na připravený plát. Plát pomocí utěrky stočíme do rolády, konce utěrky stáhneme provázkem nebo gumičkou a roládu necháme asi 2 hodiny v chladničce. Ztuhlou roládu potřeme ušlehanou smetanou, ozdobíme meruňkami a před podáváním posypeme moučkovým cukrem a mandlovými lupínky.
DOBA PŘÍPRAVY: ASI 60 MINUT (BEZ TUHNUTÍ) 1 KOUSEK: PŘIBLIŽNĚ 957 KJ/228 KCAL
Poslední tip, trik či komentář