Ingredience
- vejce 6 kusů
- cukr krupice 100 g
- olej 2 lžíce
- polohrubá mouka 120 g
- strouhaná citronová kůra 2 kusy
krém:
- smetana ke šlehání 2 kusy
- mascarpone 1 kelímek
- vanilkový cukr 1 kus
- ztužovač šlehačky 2 kusy
- krupicový cukr 1 lžíce
- vaječný koňak 1 dávka
- strouhaná čokoláda na ozdobu 1 dávka
1. Oddělíme si bílky a žloutky. Do každé z misek dáme polovinu odváženého cukru. Elektrickým šlehačem ušleháme nejdříve bílky do tuhého sněhu. Při šlehání žloutků ještě přidáme dvě lžíce oleje a vyšleháme do pěny.
2. Do mouky si přidáme nastrouhanou citronovou kůru a postupně všechny složky lehce spojíme. Směs rozetřeme na pečicí papír na plech a pečeme při 170 stupních, až má těsto zlatohnědou barvu. Ještě horký korpus překlopíme na čistou a vlhkou utěrku a teplé zatočíme i s utěrkou. Necháme vychladnout. 3. Na krém si ušleháme obě šlehačky se lžící cukru a ztužovači do pevné hmoty. Do druhé mísy si vyklopíme mascarpone a po částech šlehačku pomalu zašleháváme, ke konci už jen zlehka promícháme. 4. Roládu rozvineme, pokapeme vaječným koňakem a natřeme krémem. Pomalu zatočíme opět s pomocí utěrky, přendáme na podnos a krémem potřeme celý povrch rolády, eventuálně ještě pomocí sáčku ozdobíme. Můžeme posypat strouhanou čokoládou a ještě pokapat likérem. Roládu dáme ztuhnout do chladničky.
Zdroj: Piškotová roláda; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/piskotova-rolada-0 [On-line 13.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář