8 porcí
- 5 vajec
- 6 polévkových lžic krystalového cukru
- 1 citron
- 1 pomeranč
- 6 polévkových lžic mouky
- 3 vrchovaté polévkové lžíce kakaového prášku
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 sáček pudingového prášku (připravovaného bez vaření)
- 2 dl mléka
- med
- 6 dl smetany
- 30 dkg ostružin
- 1 vanilkový lusk
- meduňka
- 2 polévkové lžíce škrobové moučky
Rozklepneme vajíčka, oddělíme od sebe vaječné žloutky a bílky. Z bílků a ze 2 polévkových lžic krystalového cukru ušleháme tuhý sníh. Vaječné žloutky rozmícháme se 4 polévkovými lžícemi krystalového cukru, do směsi nastrouháme citrónovou a pomerančovou kůru a přimícháme do sněhu. Opatrnými pohyby propracujeme a přidáme mouku a kakaový prášek. Těsto zjemníme 1 polévkovou lžící stolního oleje a stejným množstvím vody.
Plech na pečení vyložíme alobalem, vymažeme vodou a olejem a těsto nalijeme tak, aby bylo na plechu rovnoměrně rozloženo. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a piškot necháme 15 minut péct.
Zatímco se těsto peče, připravíme si ostružinový krém. Pudingový prášek a mléko rozmícháme na hladkou směs a podle vlastní chuti osladíme medem. Zjemníme 3 dl sladké smetany a přimícháme ostružiny.
Připravíme polevu: Přivedeme k varu 3 dl smetany, přihodíme vnitřek vydlabaný z vanilkového lusku, přikápneme několik kapek medu a přidáme několik lístků meduňky. Škrobovou moučku rozmícháme ve vodě, přilijeme do vroucí polevy a přivedeme opět k varu.
Hotové piškotové těsto zabalíme ještě zatepla do utěrky a po vychladnutí naplníme ostružinovým krémem. Na jednu hodinu vložíme do chladničky ztuhnout.
Před podáváním zalijeme piškotovou roládu nakrájenou na plátky meduňkovou polevou.
Zdroj: TV Paprika Upečme si něco http://tvpaprika.hu/cs/node/3916
Poslední tip, trik či komentář