- 1 kg vepřové panenky
- 200 g sýru Gervais bez příchuti
- 100 g anglické slaniny
- sůl
- pepř
- vývar
- smetana
- hladká mouka
Bramborové pusinky
- 1,5 kg brambor
- 2 dl mléka
- 50 g másla
- 2 vejce
- 200 g sýru typu Eidam
- sůl
- muškátový oříšek
Panenku zbavíme šlach, očistíme a nakrájíme na asi 15cm válečky. Doprostřed masa vyřežeme nožem kapsu. Otvor naplníme sýrem Gervais smíchaným s nakrájenou slaninou. Podle chuti můžeme přidat bylinky. Osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi orestujeme ze všech stran, dokud panenky nechytnou barvu. Pak je vložíme do pekáčku s trochou oleje a vody a pečeme při teplotě 200 °C asi 10 až 15 minut. Po upečení by maso mělo být uvnitř růžové. šťávu z výpeku vlejeme do kastrůlku, přidáme hladkou mouku a vytvoříme jíšku. Pak zalejeme vývarem a smetanou a dle chuti dopepříme. Šťávou přelejeme panenky.
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a vložíme do osolené vody. Po uvaření smícháme s ohřátým mlékem, vajíčky, máslem, nastrouhaným sýrem, špetkou muškátového oříšku a ještě trochu dosolíme. Vytvoříme kaši, kterou po vychladnutí naplníme cukrářský sáček se zdobicí špičkou. Pekáč vyložíme pečicím papírem, na který vytlačujeme bramborové pusinky. Před pečením pusinky pomažeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 8 až 10 minut při 180 °C.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/plnene-veprove-panenky [On-line 22.11.2010]
Poslední tip, trik či komentář