Pro 4 osoby si připravíme:
- 400 g dýně
- 100 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev)
- 100 g másla
- 500 ml mléka
- 100 ml smetany
- 1 lžíci hladké mouky
- 200 g čerstvých hub
- 1 lžíci oleje
- Sůl
- mletý bílý pepř
- bylinky na ozdobení
Z dýně nejprve odstraníme semena a rozkrájíme ji na menší díly. Ty oloupeme a dužinu nařežeme na větší kostky. Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme a na rozehřátém másle ji orestujeme.
Kostičky dýně přidáme k zelenině a zalijeme mlékem, osolíme a vaříme přibližně 30-40 minut, dokud všechna zelenina nezměkne.
Takto provařenou polévku odstavíme, necháme chvilku zchladnout a rozmixujeme do hladkého krému. Opět přivedeme k varu, přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky, a vaříme zvolna 10 minut.
Mezitím si očistíme houby, pokrájíme je na plátky a opečeme na pánvi na lžíci oleje. Osolíme a tekutinu, kterou houby pustí, vydusíme. Polévku dochutíme solí a pepřem. Před podáváním do ní vložíme houby a na závěr posypeme petrželkou nebo pažitkou.
Poslední tip, trik či komentář