KNEDLÍČKY
Na knedlíčky potřebujeme:
- 100 g drůbežích nebo hovězích jater,
30 g másla,
2 stroužky česneku,
morek ze dvou kostí,
3 lžíce strouhanky,
1 lžíci polohrubé mouky,
1 vejce,
1 lžičku majoránky,
špetku muškátového květu,
1/4 lžičky nastrouhané citrónové kůry,
sůl a pepř
Máslo a rozpuštěný posekaný morek utřeme se solí a žloutkem, přidáme namletá játra, mouku, česnek, majoránku, kůru, květ, pepř, bílek a tolik strouhanky, aby těsto drželo. Suroviny se mohou rozmixovat v mixéru, strouhanku dáme nakonec! Poté tvarujeme knedlíčky, které zavaříme ve vodě asi 10 minut.
NUDLE
Na nudle potřebujeme:
- 150 g hrubé mouky,
- 1 vejce,
- 1 lžíci vody nebo mléka
Mouku prosejeme na vál, uděláme důlek, přidáme vejce rozkvedlané s vodou, promícháme vidličkou a pak zpracujeme rukama těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme ho v ledničce odpočinout. Poté ho rozválíme na velmi tenkou placku, kterou necháme oschnout. Placku pak smotáme a nožem krouháme nudle, které rozprostřeme na pomoučeném plechu a necháme doschnout. Nudle zavaříme v osolené vodě asi 4 minuty a dáváme je jako vložku do polévky.
POLÉVKA
Potřebujeme:
- 1 l slepičího nebo hovězího vývaru,
- kořenovou zeleninu nakrájenou na julienne
Do polévky poté vkládáme na másle opečenou zeleninu nakrájenou na julienne, knedlíčky a nudle.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-polevka-s-jatrovymi-knedlicky-a-nudlemi-4-11-2011.html
Poslední tip, trik či komentář