Na rybí vývar:
- hlava a všechny odřezky z kapra,
- 1 mrkev,
- 1/4 celeru,
- 2 kořenové petržele,
- 1 lžička celého černého pepře
Na polévku:
- 2 lžíce másla,
- 2 lžíce nakrájené šalotky,
- 1 lžíce hladké mouky,
- 100 ml bílého vína,
- 1 l rybího vývaru,
- sůl,
- pepř,
- muškátový oříšek,
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel),
- 1 řapík celeru,
- uvařené maso z ryby,
- 100 ml smetany.
Nejdříve dáme vařit rybí vývar. Do hrnce s vodou vhodíme hlavu, kosti a odřezky z kapra. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, celý pepř a necháme přijít do varu. Od tohoto momentu vaříme 30 minut. V průběhu varu sbíráme sražené bílkoviny. Pak vývar scedíme a obereme rybí maso.
Do druhého hrnce dáme máslo a orestujeme šalotku. Přidáme mouku, zarestujeme. Vlijeme víno a vyvaříme ho. Vlijeme rybí vývar, přidáme muškátový oříšek, pepř a za stálého míchání necháme provářet. Nakrájíme si kořenovovu zeleninu a řapík na kostičky. Rybí maso lehce pokrájíme. 5 minut před dokončením polévky přídáme do hrnce nakrájenou zeleninu, maso z ryby, smetanu a krátce provaříme.
Zdroj: Tescoma s chutí TV Nova http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/polevka-z-kapra-2-6-2009.html
Poslední tip, trik či komentář