Suroviny
- vykostěná kuřecí stehna 4
- čerstvý tymián 5 g
- čerstvý rozmarýn 5 g
- chilli garlic omáčka 1 lžíce
- extra panenský olivový olej 1 lžíce
- česnek 4 stroužky
- med 1 lžíce
- sůl špetka
- pepř
Na tortillu:
- bílá cibule 150 g
- brambory typ A nebo B 600 g
- olivový olej 60 g
- sůl 10 g
- špetka čerstvě mletého pepře
- vejce 7 kusů
- česnek 2 stroužky
- plocholistá petržel snítka
Na karamelizovanou cibuli:
- červená cibule 300 g
- olivový olej 1 lžíce
- cukr krupice 150 g
- sůl špetka
- aceto balsamico 0,5 dcl
- červené víno 2 dcl
Vykostěná kuřecí stehna osolíme, opepříme a namarinujeme s medem, chilli garlic omáčkou a bylinkami.
Na oleji orestujeme česnek a zapečeme maso dohněda po obou stranách. Pánev přiklopíme pokličkou a dáme stranou.
Tortilla
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší plátky. V pánvi rozpálíme 40 g oleje a necháme na něm zesklovatět najemno nakrájenou cibuli a česnek.
V misce promícháme nakrájené brambory se solí a pepřem a přidáme je do pánve k cibuli. Promícháme, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni pečeme, dokud brambory nezměknou, přibližně 15 minut. Občas promícháme.
Ve větší misce rozšleháme vejce, přidáme změklé brambory a promícháme. V širší pánvi vhodné do trouby rozpálíme 20 g oleje, přidáme bramborovou směs s vejci a pánev vložíme do trouby rozehřáté na 180 ºC na 7 minut.
Pánev vyndáme z trouby, tortillu vyklopíme na plech a vrátíme ji zpět do trouby na 3 minuty.
Karamelizovaná cibule
Cibuli na jemné kroužky nakrájíme a zpěníme ji na rozpáleném oleji.
Přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
Osolíme, přilijeme ocet a červené víno a promícháme. Vaříme cca půl hodiny doměkka.
Zdroj: Pollo al ajillo con tortilla y cebolla caramelizada; Ohnivý kuře – pod pokličkou - TV Prima http://web.iprima.cz/kure/pod-poklickou/pollo-al-ajillo-con-tortilla-y-cebolla-caramelizada [On-line 01.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář