Ingredience pro přípravu receptu:
- 5 kg – krůta
- 160 g – máslo
- 200 g – slanina
Nádivka
- 300 g – kuřecí játra
- 200 g – vařené a nasekané jedlé kaštany
- 1 svazek – bylinky dle chuti – nejlepší je kombinace tymiánu, estragonu a šalvěje
- 4 kusy – šalotka
- 1 kus – pórek
- 100 ml – mléko
- 50 g – máslo
- 6 kusů – vejce
- 200 ml – koňak nebo brandy
Do velkého hrnce dáme vepřové uzené koleno, přidáme bobkové listy, nové koření a vše zalijeme necelými 2 litry vody. Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme asi tři hodiny. Jakmile je vývar hotový, maso vyndáme na prkénko a necháme vychladnout. Ve větším hrnci orestujeme na oleji slaninu spolu s nakrájenou cibulí. Odstavíme z plamene, přidáme mletou papriku a promícháme. Zalijeme vývarem z masa. Kysané zelí propláchneme (pokud nemáme rádi polévku ostrou, hodně kyselou), překrojíme na menší kousky, aby se lépe konzumovalo, a přidáme ho do vývaru. Potom přidáme houby a celou klobásu. Vaříme asi 30 minut, než bude zelí měkké. Uzené maso nakrájíme na malé kousky. Z polévky vyjmeme klobásu a nakrájíme ji na kolečka. Obojí přesuneme do polévky a na závěr přidáme prolisované stroužky česneku. Zamícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem. Kapustnicu podáváme zjemněnou lžící zakysané smetany – podle chuti
Zdroj: Pomalu pečená nadívaná krůta; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/pomalu-pecena-nadivana-kruta.html [On-line 29.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář