Suroviny:
- 800 g kližky
- 3 lžíce másla
- 2 mrkve, na kolečka
- 2 petržele, na kolečka
- 1/4 celeru, na plátky
- 1 cibule, na kostičky
- sůl a drcený černý pepř
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 3 bobkové listy
- kousek celé skořice
- 300 – 500 ml červeného vína
- 4 lžíce šípkové zavařeniny
- asi 1/2 citronu
Kližku nakrájejte na kostky a opečte je v kastrolu na 2 lžících másla dozlatova. Přendejte je do pekáče s víkem. Do kastrolu přidejte lžíci másla a opečte v něm zeleninu a cibuli dozlatova, přidejte ke kližce, osolte, přidejte všechno kořen – v sáčku, plátýnku apod., plátek citronu bez kůry, přilijte 100 – 150 ml vína, polovinu šípkové zavařeniny a vše promíchněte. Přiklopte pokličkou a pečte cca 6 hodin při teplotě 90°C. Kližku můžete takto po celou dobu ponechat jejímu osudu. Asi hodinu předtím, než budete kližku podávat, přidejte zbylou zavařeninu, podlijte vínem, promíchejte, zvyšte teplotu na 160°C a dopečte.Nakonec upravte hustotu omáčky zredukováním nebo naopak naředěním, nevyhovuje-li vám její hustota. Nakonec, je-li třeba, dochuťte. Podávejte s jemným houskovým knedlíkem.
Prima tip: Omáčku můžete nakonec zahustit trochou nastrouhaného perníku, ale není to třeba. Rozpuštěný kolagen ji přiměřeně zahustí spolu s cibulí a zeleninou. Kdo chce, může omáčku přecedit a propasírovat.
Jemný podmáslový knedlík:
- 6 housek
- 2 lžíce másla + trochu rozpuštěného na potření
- 1 šalotka
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- hrst kudrnky
- 200 -250 ml podmáslí
- 1 vejce
Housky nakrájejte na malé kostky. Rozložte je na plech a housku nechte oschnout – (v teplé vzdušné místnosti nebo klidně ve vlahé troubě). Šalotku nakrájejte nadrobno, zpěňte na másle a přidejte k pečivu. Osolte, ochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a přidejte nasekané listy petrželky.
Vmíchejte vejce a tolik podmáslí, aby vznikla kompaktní hmota. Nechte chvíli odpočinout a pak vytvarujte 8 kulatých knedlíků. Vařte je v páře (na pařáčku potřeném máslem) 12 minut a po uvaření je potřete také máslem a nepodáváte-li je hned, rozkrojte je napůl.
Prima tip: Pokud chcete knedlíky ještě jemnější a bílé, okrájejte kůrku. Knedlíky můžete vařit i ve vodě, v tom případě hmotu zahustěte lžící dětské krupičky nebo asi 50 g hrubé mouky. Pokud děláte knedlíky z měkkého a neoschlého pečiva, obalte koule ještě trochu v mouce, aby se při vaření zatáhly.
Zdroj: Pomalu tažená kližka se šípkovou omáčkou a jemný podmáslový knedlík; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-pro-certy-andely-od-karoliny-domaci-kucharky [On-line 30.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář