reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pomalu tažená kližka se šípkovou omáčkou a jemný podmáslový knedlík

Suroviny:

  • 800 g kližky
  • 3 lžíce másla
  • 2 mrkve, na kolečka
  • 2 petržele, na kolečka
  • 1/4 celeru, na plátky
  • 1 cibule, na kostičky
  • sůl a drcený černý pepř
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 bobkové listy
  • kousek celé skořice
  • 300 – 500 ml červeného vína
  • 4 lžíce šípkové zavařeniny
  • asi 1/2 citronu

Kližku nakrájejte na kostky a opečte je v kastrolu na 2 lžících másla dozlatova. Přendejte je do pekáče s víkem. Do kastrolu přidejte lžíci másla a opečte v něm zeleninu a cibuli dozlatova, přidejte ke kližce, osolte, přidejte všechno kořen – v sáčku, plátýnku apod., plátek citronu bez kůry, přilijte 100 – 150 ml vína, polovinu šípkové zavařeniny a vše promíchněte. Přiklopte pokličkou a pečte cca 6 hodin při teplotě 90°C. Kližku můžete takto po celou dobu ponechat jejímu osudu. Asi hodinu předtím, než budete kližku podávat, přidejte zbylou zavařeninu, podlijte vínem, promíchejte, zvyšte teplotu na 160°C a dopečte.Nakonec upravte hustotu omáčky zredukováním nebo naopak naředěním, nevyhovuje-li vám její hustota. Nakonec, je-li třeba, dochuťte. Podávejte s jemným houskovým knedlíkem.

Prima tip: Omáčku můžete nakonec zahustit trochou nastrouhaného perníku, ale není to třeba. Rozpuštěný kolagen ji přiměřeně zahustí spolu s cibulí a zeleninou. Kdo chce, může omáčku přecedit a propasírovat.

Jemný podmáslový knedlík:

  • 6 housek
  • 2 lžíce másla + trochu rozpuštěného na potření
  • 1 šalotka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • hrst kudrnky
  • 200 -250 ml podmáslí
  • 1 vejce

Housky nakrájejte na malé kostky. Rozložte je na plech a housku nechte oschnout – (v teplé vzdušné místnosti nebo klidně ve vlahé troubě). Šalotku nakrájejte nadrobno, zpěňte na másle a přidejte k pečivu. Osolte, ochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a přidejte nasekané listy petrželky.

Vmíchejte vejce a tolik podmáslí, aby vznikla kompaktní hmota. Nechte chvíli odpočinout a pak vytvarujte 8 kulatých knedlíků. Vařte je v páře (na pařáčku potřeném máslem) 12 minut a po uvaření je potřete také máslem a nepodáváte-li je hned, rozkrojte je napůl.

Prima tip: Pokud chcete knedlíky ještě jemnější a bílé, okrájejte kůrku. Knedlíky můžete vařit i ve vodě, v tom případě hmotu zahustěte lžící dětské krupičky nebo asi 50 g hrubé mouky. Pokud děláte knedlíky z měkkého a neoschlého pečiva, obalte koule ještě trochu v mouce, aby se při vaření zatáhly.

Zdroj: Pomalu tažená kližka se šípkovou omáčkou a jemný podmáslový knedlík; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-pro-certy-andely-od-karoliny-domaci-kucharky  [On-line 30.11.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.