Suroviny:
- 7 rohlíků
- máslo na vymazání formy + tenké plátky na dokončení
- 400 ml mléka
- 2 vajíčka + 2 žloutky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 5 zralých sladkých hrušek
- 6 lžic pomerančové marmelády
- 4 lžíce čertsvé pomerančové šťávy
- 1 -2 lžíce hruškovice, nemusí být
- šlehačka nebo zmrzlina k podávání, nemusí být
Rohlíky nakrájejte na kolečka. Zapékací misku si vymažte máslem. Plátky pečiva vyložte dno zapékací misky.
V mléce si rozmíchejte vajíčka, žloutky a cukr a pak pomocí lžíce polijte polovinou této směsi kolečka rohlíků na dně formy a nechte ji vsáknout.
Hrušky očistěte, můžete ale nemusíte je loupat, rozkrojte je, vykrojte z nich jádřince a nakrájejte na plátky. Tyto plátky rozložte na vrstvu housek.
Pomerančovou marmeládu si smíchejte s čerstvou pomerančovou šťávou, případně alkoholem. Polovinu rozetřete na vyrovnané plátky hrušek. Na ně naskládejte další vrstvu rohlíků (podle velikosti formy s ní budete buď končit, a nebo vrstvení zopakujete ještě jednou). Horní vrstvu rohlíků opět polijte mlékem s vejci, a když se vsákne, polijte je i zbylou marmeládou. Ta dodá upečené žemlovce krásný lesk a křupavost.
Poklaďte ještě tenkými plátky másla a pečte na 175 stupňů cca 40 minut . Žemlovku podávejte teplou, ideálně se zmrzlinou jemné chuti, třeba vanilkovou).
Prima tip: Klidně použijte včerejší či trochu ztvrdlé pečivo – dobrý způsob jak zužitkovat pečivo, které již nikdo nechce jíst– lze použít i toustový chléb, plátky veky, bagety apod.. Skvělá je i vánočka nebo sladké pečivo, v tom případě použijte méně cukru do mléka.
Zdroj: Pomerančovo-hrušková žemlovka; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolininy-zimni-radosti-v-kuchyni [On-line 05.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář