reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kančí guláš s rumem + krupicové noky s tymiánem

Suroviny:

  • 1 kg kančí plece
  • asi 1 lžíce sádla (dle tučnosti slaniny)
  • 3 velké cibule, na kostičky
  • 200 g bílého špeku (iberijského) pokrájené na kostky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • po 6 – 8 kuličkách jalovce, černého pepře a nového koření
  • asi 3 snítky tymiánu
  • 5 lžic tuzemáku
  • 250 ml červeného vína
  • asi 500 ml vývaru nebo vody na podlití
  • 1 lžíce citronové šťávy + klínky citronu k podávání

Krupicové noky s tymiánem a sýrem:

  • 500 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička másla + na potření noků
  • 200 – 300 g hrubé krupice
  • 2 vejce
  • 1 lžička lístků tymiánu
  • 50 g strouhaného ementálu nebo parmazánu

Maso nakrájejte na kostky. Cibuli a špek nakrájejte na kostičky a osmahněte na sádle dosklovita. Přidejte kmín a opékejte, dokud cibule nebude zlatá. Pak cibuli odhrňte trochu stranou, přihoďte maso, všechno koření a maso opečte ze všech stran. Míchejte, aby se cibule nespálila, ale byla pěkně tmavá. Osolte, opepřete, přidejte tymián, rum a víno a chvíli vařte, aby se tekutina trochu odpařila. Podlijte vývarem nebo vodou tak, aby bylo maso zhruba z poloviny potopené. Přiklopte a duste doměkka, může to trvat až 2 hodiny, podle toho, jak je kanec starý a maso odleželé. Během dušení podlévejte podle potřeby vývarem. Nakonec zakápněte citronovou šťávou, dochuťte, je-li třeba a ještě 5 minut povařte.

Podávejte s krupicovými noky, klínky citronu a ozdobte tymiánem.

Prima tip: Kromě dobrého receptu potřebujete i kvalitní maso , nejlépe z mladších kusů zvěřiny a hlavně dobře odleželé. Nejste-li si jistí stářím a zralostí masa, předem ho naložte na den až tři do marinády z červeného vína, octa, kořenové zeleniny a divokého koření nebo guláš dodělejte v tlakovém hrnci. Zvěřina- tedy i divočák běhají volně po lese a mají více vypracované svalstvo než pašíci zavření v chlívku a také méně tuku a osobitou chuť. Maso je tmavší – prokrvenější než vepřové. Maso kance ( a zvěřiny vůbec) musí být také veterinárně kontrolované.

Krupicové noky s tymiánem a sýrem: mléko osolte, přiveďte k varu, postupně vmíchejte krupičku a uvařte hustou kaši (tak, aby se odlepovala ode dna, bude to trvat 10 – 15 minut). Odstavte z ohně, nechte mírně vychladnout, vmíchejte šlehačem postupně vajíčka, tymián a jemně nastrouhaný sýr, a pak si připravte hrnec plný vroucí osolené vody.

Do něj pomocí dvou lžic zavařujte noky. Až vyplavou k povrchu vody, ještě je 3 -5 minut povařte, a pak děrovanou naběračkou vyjměte a ihned ponořte do nádoby se studenou vodou. Nechte pár vteřin až minutu zchladnout, ale jen aby úplně neprochladly a pak je přesuňte do široké mísy. Noky potřete rozpuštěným máslem a co nejdříve podávejte.

Prima tip: Před tvarováním každého noku si namočte lžíce v teplé vodě nebo je potřete olejem, aby se na ně nelepilo těsto a vytvarované noky byly napovrchu hladké.

Zdroj: Kančí guláš s rumem + krupicové noky s tymiánem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolininy-zimni-radosti-v-kuchyni  [On-line 05.12.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.