reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Pomerančovo-hrušková žemlovka

Suroviny:

  • 7 rohlíků
  • máslo na vymazání formy + tenké plátky na dokončení
  • 400 ml mléka
  • 2 vajíčka + 2 žloutky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 5 zralých sladkých hrušek
  • 6 lžic pomerančové marmelády
  • 4 lžíce čertsvé pomerančové šťávy
  • 1 -2 lžíce hruškovice, nemusí být
  • šlehačka nebo zmrzlina k podávání, nemusí být

Rohlíky nakrájejte na kolečka. Zapékací misku si vymažte máslem. Plátky pečiva vyložte dno zapékací misky.

V mléce si rozmíchejte vajíčka, žloutky a cukr a pak pomocí lžíce polijte polovinou této směsi kolečka rohlíků na dně formy a nechte ji vsáknout.

Hrušky očistěte, můžete ale nemusíte je loupat, rozkrojte je, vykrojte z nich jádřince a nakrájejte na plátky. Tyto plátky rozložte na vrstvu housek.

Pomerančovou marmeládu si smíchejte s čerstvou pomerančovou šťávou, případně alkoholem. Polovinu rozetřete na vyrovnané plátky hrušek. Na ně naskládejte další vrstvu rohlíků (podle velikosti formy s ní budete buď končit, a nebo vrstvení zopakujete ještě jednou). Horní vrstvu rohlíků opět polijte mlékem s vejci, a když se vsákne, polijte je i zbylou marmeládou. Ta dodá upečené žemlovce krásný lesk a křupavost.

Poklaďte ještě tenkými plátky másla a pečte na 175 stupňů cca 40 minut . Žemlovku podávejte teplou, ideálně se zmrzlinou jemné chuti, třeba vanilkovou).

Prima tip: Klidně použijte včerejší či trochu ztvrdlé pečivo – dobrý způsob jak zužitkovat pečivo, které již nikdo nechce jíst– lze použít i toustový chléb, plátky veky, bagety apod.. Skvělá je i vánočka nebo sladké pečivo, v tom případě použijte méně cukru do mléka.

Zdroj: Pomerančovo-hrušková žemlovka; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolininy-zimni-radosti-v-kuchyni  [On-line 05.12.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.