Ingredience
- 1 filet z tresky
- Hrubá mořská sůl
- 300 ml bílého vína
- 2 citrony
- 1 cibule
- 1 pórek
- 1 petržel
- 1 menší celer
- Celý černý pepř
Na omáčku:
- 2 šalotky
- 1 lžíce másla
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 1 lžíce brandy
- 150 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce nasekaného kopru
- 250 ml 40% smetany
Po filetu přejedeme prsty, a kde ucítíme kost, vytáhneme ji pinzetou. Poté filet nasolíme hrubou solí, aby se nám maso zatáhlo, a po půl hodině ji opláchneme. Filet si nakrájíme na porce.
Založíme si várku. Do vařící vody vhodíme nahrubo nakrájený pórek, mrkev, celer, petržel, přepůlenou cibuli a pár kuliček pepře. Za minutku vložíme kůží nahoru tresku. Vaříme těsně pod bodem varu.
Pokračujeme krájením šalotky, tentokrát najemno. Rozehřejeme si v hrnci máslo a začneme šalotku restovat. K cibuli přidáme dijonskou a celozrnnou hořčici. Zamícháme a přidáme brandy. Vyvaříme alkohol a přilijeme vývar. Zavaříme, přidáme smetanu a na závěr přisypeme nasekaný kopr. Vyndáme tresku a zbavíme ji kůže. A můžeme podávat.
Zdroj: Pošírovaná treska s hořčicovo-koprovou omáčkou; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1734-posirovana-treska-s-horcicovo-koprovou-omackou/ [On-line 20.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář