Ingredience
- filety z čerstvého sumce 500 g
- bílé víno 400 ml
- olivový olej 1 dávka
- sůl 1 dávka
- kus celeru, mrkev, petržel 1 kus
- bobkový list 1 kus
- celý pepř 1 kus
- koření na ryby 1 kus
na přílohu:
- loupané topinambury 800 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- muškátový oříšek 1 špetka
- parmazán 100 g
- na dýňovou pěnu:
- mrkev 1 kus
- máslo 1 kus
- bílé víno 100 ml
- rybí vývar 300 ml
- dýňová dužnina 300 g
- smetana 30 % 100 ml
- sůl a pepř 1 dávka
Smícháme olivový olej a koření na ryby. Kůži sumce prořízneme a filety obalíme ve směsi oleje a koření a necháme odležet. Na pánvičku nebo do kastrůlku dáme najemno nakrájenou zeleninu, víno, špetku soli a pepře. Jakmile se to začne vařit, vložíme filety a asi 5–10 minut dusíme.
Jako přílohu vaříme oloupané topinambury se smetanou a kořením, dokud směs nezhoustne, potom necháme vychladnout a přimícháme parmazán. Směs dáme zapéct na 180 s°C asi na 10–15 minut do trouby.
Na dýňovou pěnu si na másle orestujeme jemně nakrájenou mrkev, přilijeme víno a zredukujeme. Přidáme rybí vývar a nakrájenou dýňovou dužinu. Vaříme 15 minut, potom přidáme smetanu a necháme povařit. Poté směs rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem. Podle potřeby můžeme zahustit máslem.
Zdroj: Pošírovaný sumec; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/posirovany-sumec [On-line 18.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář