- 500 g hladké mouky
50 g droždí
250 ml mléka
100 g cukru krupice
2 žloutky
180 ml oleje
400 g povidel
vejce na pomašlování
drobenka
máslo
rum
cukr moučka
Z droždí a trochy vlažného mléka a cukru uděláme kvásek, který zlehka zahustíme moukou a necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, cukr, žloutky a postupně přidáváme mléko a olej. Nakonec smícháme s kváskem a vypracujeme v hladké těsto. To zaprášíme moukou, necháme přikryté vykynout a potom z něj vytvarujeme malé kuličky, z nichž vytlačíme dnem malé skleničky koláčky, ty pomašlujeme vejcem, naplníme povidly a posypeme drobenkou. Pečeme při 180°C do zlatova. Po vytažení z trouby koláčky pomašlujeme máslem s kapkou rumu a až vychladnou, posypeme je moučkovým cukrem.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/457-povidlove-kolacky/
Poslední tip, trik či komentář