4 porce
- 30 dkg mouky
- 2 vajíčka + 1 na potírání
- 20 dkg domácích švestkových povidel (vhodná jsou jen hustá povidla vařená bez cukru)
- 10 dkg másla
- 12 dkg strouhanky
K podávání:
- práškový cukr se skořicí
Z 25 dkg mouky a 2 vajíček s troškou vody uhněteme těsto, které pak přikryjeme a necháme odpočívat. Odpočaté těsto na pomoučeném válu válečkem do tenka vyválíme a na jednu stranu dávkujeme kopečky povidel, a to tak, aby mezi jednotlivými kopečky byl třícentimetrový odstup. Vynechané mezery potřeme rozšlehaným vajíčkem a druhou stranu těsta na ně vždy překlopíme. Mezery potřené vajíčkem dobře stlačíme, potom taštičky vykrojíme radélkem na vykrajování těsta a uvaříme je v horké slané vodě. Mezitím si na másle osmažíme strouhanku do zlatova. Do strouhanky vložíme uvařené a okapané taštičky, načež je tak dlouho protřepáváme, až jsou všude potažené strouhankou. Před podáváním posypeme cukrem smíchaným se skořicí.
Zdroj: TV Paprika Učíme se vařit http://tvpaprika.hu/cs/node/3648
Poslední tip, trik či komentář