těsto
- 380 g hladké mouky
- 3 g prášku do pečiva
- 10 g droždí
- 200 g moučkového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 250 g másla
- 2 žloutky
- 60 ml 33% smetany
- 1 lžíce rumu
čokoládová poleva
- 200 g čokolády na vaření
- 100 g ztuženého pokrmového tuku
bílková poleva
- 1 bílek
- 150 g moučkového cukru
Mouku a moučkový cukr prosejeme na vál, přidáme prášek do pečiva, vanilkový cukr, droždí promáčknuté přes sítko, máslo změklé při pokojové teplotě, žloutky, smetanu a rum. Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme v lednici odležet 24 hodin.
Na pomoučeném vále vyválíme 3−4mm plát, z něho vykrajujeme větší kytičky a menší srdíčka, klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut dorůžova.
Poleva – tuk rozehřejeme na 40 °C, vmícháme nalámanou čokoládu a necháme rozpustit.
Bílek vymícháme s přesátým moučkovým cukrem do sněhobílé polevy.
Upečené kytičky máčíme v čokoládě, ihned na ně klademe do čokoládové polevy namočená srdíčka a ihned dozdobíme bílkovou polevou. Pracujeme s cukrářským sáčkem a špejlí.
Zdroj: Prácheňská hnětynka; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1143 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář