- 350 g polohrubé mouky
- 260 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 120 g jemně mletých vlašských oříšků
- 50 g kvalitního holandského kakaa
- 2−2,5 lžičky mleté skořice
- 6−8 mletých hřebíčků
- 1 lžíce mléka
Z mouky, změklého másla a ostatních ingrediencí vypracujeme lesklé těsto. Mějme trpělivost, zpracování těsta na pracny trvá delší dobu. Vypracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a přes noc necháme uležet.
Těsto tvarujeme do formiček, uvnitř musí být tenké, okraje uhlazené. Formičky na pracny nevymazáváme, jejich teplota by měla být stejná jako teplota těsta.
Naplněné formičky vkládáme na plech, společně pečeme vždy stejné velikosti, aby se stejnoměrně propékaly. Pečeme při 180 °C, těsto se ve formičkách nejprve zvedne, poté splaskne. Formičky vyndáváme, když jsou ve středu jakoby gumové. Když mírně vystydnou, vyklepneme je. Do zchladlých formiček dáme novou dávku, aniž bychom je vymazávali.
Pracny je nejlepší upéct o prvním adventu, na vánočním stole jsou pak proleželé a jen se rozplývají.
Zdroj: klucivakci.cz http://www.ceskatelevize.cz/program/detail.php?idec=209%20562%2022190/0033&premiera=1&deid=1137&recept=691
Poslední tip, trik či komentář