Ingredience
těsto:
- hladká mouka na pizzu 1 kg
- droždí 42 g
- cukr 1 lžička
- sůl 1 lžička
- olivový olej 100 ml
- ocet 2 lžíce
- mléko 200 ml
- voda 200 ml
rajčatové sugo:
- drcená rajčata/ protlak (ideálně bio) 11 kusů
- lístky čerstvého oregana 1 dávka
- česnek 3 stroužky
- olivy 1 dávka
- žampiony 3 kusy
- sůl 2 lžičky
- koření na pizzu 1 špetka
1. Na kynuté těsto do mísy nasypeme mouku a posolíme. Doprostřed rozdrobíme droždí, které pocukrujeme.
2. Do půllitrové sklenice nalijeme olej, ocet a dolijeme stejný díl vody a mléka. Sklenici vlijeme do mísy s moukou a dlouze zpracováváme těsto. Uděláme osm až deset bochánků a necháme je kynout hodinu a půl na teplém místě.
3. Připravíme rajčatové sugo. Všechny ingredience rozmixujeme tyčovým mixérem. Z těsta vyválíme kruhové pláty milimetr vysoké, které potřeme rajčatovým protlakem a poklademe ingrediencemi dle libosti. Zeleninou, žampiony, masem, uzeninou, mozzarellou apod. V peci na pizzu pečeme přibližně tři minuty na 300 stupňů, v troubě na maximum (asi deset minut). Hlídáme, aby se pizza nespálila.
Zdroj: Pravá italská pizza; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/prava-italska-pizza [On-line 22.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář