4−6 porcí
- 4 pražmy
- olivový olej
- sůl
Z ryby odstraníme šupiny a skrojíme filátka, která začistíme. Kostru a odřezky použijeme na rybí vývar.
Kůži na rybě několikrát prořízneme a zprudka ji strnou kůže opečeme na pánvi s olivovým olejem. Ke konci pečení příkon tepla snížíme na minimum, přiklopíme a necháme dopéct.
Omáčka
- 2 žloutky
- citronová a pomerančová kůra
- citronová a pomerančová šťáva
- 2 lžíce rybího vývaru
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 1 ančovička
- 200 g másla
- 6 g rajčatového pyré
- 1 lžíce plocholisté petržele
- 1 lžíce pažitky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička kaparů
- čerstvý estragon, tymián, kopr a rozmarýn
- střik koňaku
- střik madeirského vína
- střik worcesterské omáčky
- mletý pepř
- špetka sladké papriky
- špetka kari
- špetka cajenského pepře
- sůl
Nejprve si přichystáme všechny ingredience, které mají být nakrájené či nasekané – šalotku, česnek, ančovičku, petrželku, pažitku, kapary, estragon, rozmarýn a tymián.
Nastrouháme citronovou a pomerančovou kůru. Máslo rozpustíme.
V misce nad vodní lázní smícháme žloutky spolu s citronovou a pomerančovou kůrou i šťávou, rybím vývarem, šalotkou, česnekem a ančovičkou, šleháme a postupně přišleháváme rozpuštěné máslo. Šleháme do hustoty pudinkové konzistence a poté vmícháme ostatní ingredience v rozpisu.
Příloha
- karotka na másle s pažitkou
Na talíř servírujeme karotku opečenou na másle smíchanou se sekanou pažitkou, porci ryby, přelijeme omáčkou a dozdobíme bylinkou.
Zdroj: Pražma královská s omáčkou Café de Paris; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1420-prazma-kralovska-s-omackou-cafe-de-paris/ [On-line 26.04.2014]
Poslední tip, trik či komentář