reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Princeznin dort

na těsto:

  • 250 g hladké mouky
    8 vajec
    225 g cukru
    90 g másla
    špetka soli
    ¼ sáčku kypřicího prášku

na sirup:

  • 1 kg cukru
    0,5 l vody
    kůra ze 2 pomerančů

na krém:

  • 0,5 kg mléka
    2 vejce
    cca 85 g pudinkového prášku
    110 g cukru krystal
    vanilka
    špetka soli

na šlehačkovou náplň:

  • 1,2 l šlehačky
    ztužovač šlehačky
    cukr moučka dle chuti

na náplň a dokončení:

  • malinový džem
    zelený marcipán

Bílky vyšleháme s polovinou cukru a špetkou soli do tuhého sněhu. Zbytek cukru přidáme do povoleného másla, do kterého postupně zašleháme i žloutky. Obě hmoty postupně spojíme v jednolitou masu, do které zlehka vmícháme směs mouky a kypřicího prášku. Vzniklé těsto roztíráme v tenké vrstvě do cukrářského ráfku na pečicí papír a pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů asi 10 až 15 minut do zlatova. Tímto způsobem vytvoříme 3 plátky, které po vychladnutí začneme vrstvit na sebe a spojovat. Nejdříve nožem opatrně narušíme povrch, aby plátek lépe nasál sirup, který získáme svařením vody s cukrem a pomerančovou kůrou. Sirupem prokropený plátek potřeme džemem, přiklopíme dalším plátkem a stejným způsobem vytvoříme i druhou vrstvu. Třetí plátek už jen důkladně pokropíme sirupem a základ na dort je hotový.
Potom si připravíme krém: Většinu mléka s cukrem, špetkou soli a semínky vanilkového lusku přivedeme k varu a zahustíme zálivkou z pudinkového prášku, vajec a zbytku mléka. Důkladně provaříme a navršíme na základ dortu. Dáme vychladit a na závěr na dort nakupíme hustou slazenou šlehačku se ztužovačem a tvar upravíme do pěkné polokoule. Celý dort pokryjeme marcipánem, který jsme vyváleli do tenkého plátu a dáme do sucha a chladu ztuhnout. Chceme-li být seversky styloví, použijeme marcipán zelenkavé barvy a hotový princeznin dort ozdobíme ve Švédsku oblíbenými marcipánovými růžičkami.

Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/292-princeznin-dort/

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.