na těsto:
- 250 g hladké mouky
8 vajec
225 g cukru
90 g másla
špetka soli
¼ sáčku kypřicího prášku
na sirup:
- 1 kg cukru
0,5 l vody
kůra ze 2 pomerančů
na krém:
- 0,5 kg mléka
2 vejce
cca 85 g pudinkového prášku
110 g cukru krystal
vanilka
špetka soli
na šlehačkovou náplň:
- 1,2 l šlehačky
ztužovač šlehačky
cukr moučka dle chuti
na náplň a dokončení:
- malinový džem
zelený marcipán
Bílky vyšleháme s polovinou cukru a špetkou soli do tuhého sněhu. Zbytek cukru přidáme do povoleného másla, do kterého postupně zašleháme i žloutky. Obě hmoty postupně spojíme v jednolitou masu, do které zlehka vmícháme směs mouky a kypřicího prášku. Vzniklé těsto roztíráme v tenké vrstvě do cukrářského ráfku na pečicí papír a pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů asi 10 až 15 minut do zlatova. Tímto způsobem vytvoříme 3 plátky, které po vychladnutí začneme vrstvit na sebe a spojovat. Nejdříve nožem opatrně narušíme povrch, aby plátek lépe nasál sirup, který získáme svařením vody s cukrem a pomerančovou kůrou. Sirupem prokropený plátek potřeme džemem, přiklopíme dalším plátkem a stejným způsobem vytvoříme i druhou vrstvu. Třetí plátek už jen důkladně pokropíme sirupem a základ na dort je hotový.
Potom si připravíme krém: Většinu mléka s cukrem, špetkou soli a semínky vanilkového lusku přivedeme k varu a zahustíme zálivkou z pudinkového prášku, vajec a zbytku mléka. Důkladně provaříme a navršíme na základ dortu. Dáme vychladit a na závěr na dort nakupíme hustou slazenou šlehačku se ztužovačem a tvar upravíme do pěkné polokoule. Celý dort pokryjeme marcipánem, který jsme vyváleli do tenkého plátu a dáme do sucha a chladu ztuhnout. Chceme-li být seversky styloví, použijeme marcipán zelenkavé barvy a hotový princeznin dort ozdobíme ve Švédsku oblíbenými marcipánovými růžičkami.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/292-princeznin-dort/
Poslední tip, trik či komentář