Ingredience
- Odřezky ryb
- Petržel
- Cibule
- Máslo
- Jarní cibulka
- Tymián
- Pepř
- Bobkový list
- Olej
- Schránky z humra
- Šalotka
- Česnek
- Mrkev
- Pórek
- Fenykl
- Koriandrová semínka
- Zavařená rajčata
- Rajčatový protlak
- Šafrán
- Kayanský pepř
- Pepř
- Sůl
- Bouquet garni
- Anýzový likérparmazán
- Bagety
- Petrželová nať
Cibuli, jarní cibulku a petržel orestujeme na másle. V průběhu restování přidáme rybí odřezky, ale bez žáber, bobkový list a tymián. Po chvilce zalijeme vodou a vaříme.
Mrkev, šalotku, pórek a polovinu fenyklu začneme restovat v dalším hrnci, tentokrát však na olivovém oleji. Přidáme koriandrová semínka a špetku šafránu. Po pár minutách přidáme špetku kayanského pepře, protlak a anýzový likér, dále nakrájená rajčata z plechovky s nálevem a části skeletu z humra.
Uvařený vývar z prvního hrnce scedíme a vlijeme do druhého hrnce. Petrželovou nať, tymián, rozmarýn, bobkový lístek a pár kuliček pepře zabalíme do gázy nebo šátku. Celý svazek a pár kapek pomerančové šťávy dáme do hrnce. Až budeme mít zeleninu měkkou, polévku propasírujeme.
Uvařené brambory prolisujeme do misky. Přidáme žloutky, sůl, kayanský pepř, pár kapek citrónové šťávy a trochu rozpustné kávy. Za stálého mixování přidáváme olivový olej. Poté přidáme česnek a pokračujeme v mixování.
Bagetku si nakrájíme na plátky a osmahneme na pánvi. A můžeme servírovat. Propasírovanou polévku nalijeme na talíř, do středu dáme kruton a na něj kápneme omáčku. Závěrem lehce zasypeme nastrouhaným parmazánem a nakrájenou petrželkou.
Zdroj: Provensálská rybí polévka; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1928-provensalska-rybi-polevka/ [On-line 29.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář