Suroviny:
- 70 g hladké mouky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 8 filetů pstruha
- 5 lžic přepuštěného másla (pokud nemáte, použijte olivový olej)
- 1 lžíce čerstvého másla
- 50 g plátků mandlí
- K podávání:
- najemno nasekaná hladkolistá petržel
- klínky citronu
Mandle si opražte na pánvi nasucho a odložte stranou. Hladkou mouku si promíchejte s paprikou, kmínem a solí. Na pánvi si rozehřejte přepuštěné máslo. Filety obalte v moučné směsi. Takto připravené filety opékejte na pánvi z každé strany jen cca 2 minuty a nechte ještě cca 2 minuty prohřát, jen aby se máslo rozpustilo a mandle zkřehly. Při servírování vyndejte na talíře filety. Na každý dejte trošku čerstvého nebo bylinkového (který budeme dávat?) a opražené mandle. Příprava je velmi rychlá, a tak přílohu, v tomto případě bylinkovo-hořčičné brambory, mějte přichystanou předem, aby byla rovnou připravena k podávání. Stejně jako řezy citronu, kterými ozdobíte talíř a každý si sám svou rybu pokape (pokud byste to udělali předem, zbytečně narušíte křupavost moučné krusty na rybě).
Tip: Pokud jste nekoupili hotové filety, připravte si je z čerstvých vykuchaných a očištěných pstruhů – položte pstruha na bok a hned za žábry udělejte šikmý řez, pak veďte řez na hřbetu podél celé páteře od hlavy k ocasu a ostrým nožem odřízněte filet podél kostí směrem dolů – nožem vlastně kopírujete kosti. Pak pstruha otočte a odřízněte i druhý filet a oba filety začistěte, odřízněte proužek s tukem na břiše. Jemně je prohmatejte a odstraňte případné zapomenuté kůstky.
Zdroj: Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a s bylinkovo-hořčičnými bramborami; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-predvanocni-nalada [On-line 11.12.2016]
Poslední tip, trik či komentář