na piškotové korpusy:
- 12 ks vajec
300 g krystaového cukru
400 g mouky
na náplně:
- rybízový džem
0,8 l vody
0,7 l cukru
3 g agaru
žlutá a červená potravinářská barva
4 citrony
podle chuti rum
na potažení a ozdobení:
- fondánová nebo cukrová poleva
marcipánové ozdoby
Nejdříve si připravíme těsto na piškotové korpusy. Celá vejce spolu s cukrem vyšleháme ve šlehacím strojku. Do vyšlehaných vajec velmi zlehka ručně vmísíme prosátou mouku a ihned těsto vlijeme do připravené dortové formy na pečení. Vložíme do trouby a pečeme na cca 180°C podle výšky dortové formy. Upečený korpus lehce poprášíme moukou a ještě za tepla otočíme vzhůru dnem nahoru, a tak jej necháme vychladnout. Takto si připravíme alespoň dva korpusy.
Mezitím si ve vodě rozvaříme cukr, přidáme zálivku z agaru, rozmíchaného ve vlažné vodě, a necháme projít varem.
První piškotový korpus podélně rozkrojíme na dva pláty, jeden potřeme džemem a dáme na dno dortové formy.
Do dvou misek nalijeme rozvar z cukru a agaru, který nám mezitím trochu vychladl, jednu část obarvím potravinářskou barvou do žluta, druhou do červena. Obě i zbytek čirého rozvaru dochutíme citronovou šťávou a rumem.
Další korpus nakrájíme na silné plátky, které máčíme střídavě ve žluté a červené části rozvaru a vykládáme jimi formu tak, aby se uvnitř vytvořily barevné kroužky. Průběžně proléváme čirým zbytkem rozvaru, aby byl dort šťavnatý. Nakonec ho přiklopíme druhou polovinou korpusu, kterou stejně jako tu první potřeme džemem, naposledy přelijeme rozvarem, překryjeme fólií, pomocí talíře stlačíme a dáme minimálně na 3 hodiny zaležet do lednice.
Po zaležení přelijeme dort cukrovou nebo fondánovou polevou (tu zakoupíme ve specializované prodejně) a nazdobíme podle fantazie marcipánovými nebo čokoládovými tvary.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/54-puncovy-dort/
Poslední tip, trik či komentář