- mušle slávky -1kg (čerstvé)
drcená rajčata -0,5 kg
šalotka – 0,1kg
česnek – 5 stroužků
mrkev – 0,2 kg
řapíkatý celer – 0,2 kg
bazalka čerstvá – 1 svazek
bílé víno – 0,5 l (suché)
olivový olej -0,2 l
sůl, pepř
citron 2 ks
bílý chléb pro přípravu krutonů
Dobře proprané a přebrané mušle dáme do hrnce na rozpálený olivový olej. Krátce je orestujeme a zalijeme bílým vínem. Přikryjeme je poklicí a dusíme 2 min.
Poté otevřené mušle vyndáme z hrnce a oddělíme maso ze schránek. Maso uschováme a schránky vyhodíme. Vývar z mušlí přecedíme do čisté nádoby a uschováme jej.
V jiném hrnci orestujeme na olivovém oleji mrkev a řapíkatý celer. Přidáme šalotku, česnek, krátce podusíme a přidáme drcená rajčata. Základ zalijeme vývarem z mušlí a vložíme snítku bazalky. Vše povaříme 20 minut, mezitím si nachystáme opečený chléb s trochou česneku. Na závěr přidáme do polévky maso z mušlí. Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou.
Podáváme s opečeným chlebem (krutony) a čerstvou bazalkou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/383-rajcatova-polevka-s-muslemi/
Poslední tip, trik či komentář