Na 4 porce potřebujeme:
- 2 stroužky česneku,
- 1 jarní cibuli,
- 2 šalotky,
- 2 menší lilky,
- 3 menší cukety,
- 4 rajčata,
- 2 papriky, červenou a žlutou
- 2 lžíce olivového oleje,
- bouquet garni (tymián, petrželka, bazalka, bobkový list, řapíkový celer)
- bobkový list,
- 200 ml bílého vína,
- sůl, bílý pepř
Nakrájíme lilek na kostičky, nasolíme a necháme vypotit. Poté ho opláchneme vodou a důkladně osušíme. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky.
Cukety nakrájíme na půlcentimetrové kousky.
V hrnci rozpálíme olej, na kterém nejprve opečeme lilek, který pak vyjmeme osušit na papírovou utěrku. Poté opečeme papriky, přidáme šalotky, česnek, rajčata a nakonec cukety a opečený lilek. Vložíme koření, přidáme víno a pomalu dusíme asi 30 minut. Přebytečná šťáva by měla být odpařená, takže se zelenina ve finále ještě trochu opéká – získá tím výbornou nasládlou chuť.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/ratatouille-14-10-2010.html
Poslední tip, trik či komentář