reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Řeřichová polévka

4 porce

Ingredience

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 3 pórky
  • 350 g brambor
  • 75 g řeřichy (4 vaničky)
  • 150 ml 33% smetany
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Na 1 l zeleninového vývaru:

  • 1 mrkev
  • ¼ celeru
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • Sušený česnek
  • Koření do polévky – celý pepř, nové koření, bobkový list

 

Založíme zeleninový vývar: Do hrnce vložíme očištěnou mrkev, petržel a celer. Cibuli necháme se slupkou, aby se nám polévka obarvila. Přidáme česnek, koření a zalijeme vodou. Dáme na oheň, vývar přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a na mírném ohni vaříme asi 20 minut.

Pokračujeme v přípravě polévky: nakrájíme pórek na kolečka. Pórek bude základ polévky, bylinky totiž dáváme až nakonec. Dáme hrnec na oheň a vlijeme do něj olej. Vsypeme pórek a restujeme ho. Mezitím loupeme brambory. Pórek zalijeme 2 lžícemi vody, zaklopíme poklicí a dusíme. Brambory krájíme na kostky.

Do hrnce k podušenému pórku přidáme nakrájené brambory. Přes síto vlijeme zeleninový vývar. Uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut – až budou brambory měkké.

Hrnec s vařenými bramborami stáhneme z ohně a vlijeme do něj smetanu. Můžeme taky přidat tučnou zakysanou smetanu. Řeřichu ostříháme a přidáme do hrnce. Rozmixujeme ponorným mixerem a necháme v teple.

 

Zastřené vejce
Ingredience

Na 2 porce:

  • 2 slepičí vejce
  • 2 křepelčí vejce
  • 2 lžíce octa

Do hrnce vlijeme vodu a dáme na oheň. Vodu osolíme a vlijeme ocet. Křepelčí vejce vyklepneme do naběračky nebo formičky a vložíme do vody.

Vejce, které se ve vodě srazí, nadnášíme v naběračce, aby drželo pohromadě. Vaříme ho 1 až 1,5 minuty (záleží, jak tuhý chceme žloutek). Opatrně, pomocí sítka nebo naběračky, vyjmeme z vody. Ztracená vejce vyndáme na talíř.

Do hlubokých talířů vložíme zastřená vejce a zalijeme je polévkou. Povrch ozdobíme zbytkem řeřichy.

Syrová řeřicha potoční je podle vědců kouzelnou bylinou chránící tělo před rakovinou. Když sníte každý den hrst této na mnohých místech divoce rostoucí rostliny, zvýšíte si ochranu před různými typy nádorového bujení.

Co se zbytkem řeřichy? Můžeme si jí posypat pečivo, udělat salát či pomazánku.

Zdroj: Řeřichová polévka; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1621-rerichova-polevka/ [On-line 18.01.2014]

Nelze komentovat.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.