Na 4 porce budeme potřebovat:
- 880 g vysokého roštěnce (1 porce rib eye steaku 220 g),
mořská sůl,
černý pepř,
máslo,
4 snítky čerstvého tymiánu
Bérnská omáčka:
- 1 šalotka usekaná najemno,
- 1 dcl bílé víno,
- 2 lžíce estragonového octa,
- sůl a pepř,
- 1 lžička cukru,
- 2 žloutky,
- 1 lžíce posekaného čerstvého estragonu,
- šťáva z 1/2 citronu
Příloha:
- zelený chřest,
- opečené brambory
Z vysokého roštěnce odřízneme steaky. Osolíme je, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Opečeme je na rozpálené pánvi, přendáme do pekáčku, přidáme k nim máslo a tymián a dáme do trouby. Dopékáme při 160 °C.
Mezitím si připravíme bérnskou omáčku. Do kastrůlku vsypene šalotku. Přilijeme polovinu vína a estragonový ocet. Osolíme, opeříme, dochutíme cukrem a svaříme na polovinu. Sundáme z ohně. Za stálého míchání přilijeme zbylé víno a vmícháme žloutky. Vrátíme zpět na oheň a vyšleháme do pěny.
Pak sundáme z ohně, přidáme citronovou šťávu a estragon.
Hotové steaky servírujeme s opečenými bramborami, zeleným chřestem a bérnskou omáčkou.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/rib-eye-steak-s-bernskou-omackou-17-9-2009.html
Poslední tip, trik či komentář