4 porce
- 35 dkg medových perníčků
- 15 dkg másla
- 40 dkg sýra ricotta
- 5 plátů želatiny
- 30 dkg práškového cukru
- 2 limetky
- 1-2 košíčky malin
- 4 dl smetany
- 4 ks kiwi
Perníčky rozdrobíme rukama na hrubší kousky a smícháme je s rozpuštěným máslem. Tuto hmotu pak napěchujeme do formy na pečení dortů, a až bude rovnoměrně naplněná, zavřeme ji do chladničky.
Želatinu si roztavíme v teplé vodě a ze studené smetany ušleháme s 10 dkg práškového cukru tuhou šlehačku.
Do ricotty nastrouháme kůru z limetek a přilijeme i šťávu, kterou z nich vylisujeme. Tuto směs dobře rozmícháme šlehací metlou. Přidáme zbylý práškový cukr a roztavenou želatinu, a nakonec opatrně vmícháme i šlehačku.
Polovinu krému namažeme na těsto budoucího dortu, které nám mezitím ztuhlo v chladničce, potom do něho začneme zasazovat maliny (hrst si jich schováme na zdobení), a až s tím budeme hotovi, pokryjeme je vrstvou zbylého krému.
Povrch pak posypeme malinami, které jsme si dali stranou na zdobení, trochu je do krému vtlačíme, načež dáme dort opět ztuhnout do chladničky, a to alespoň na 2-3 hodiny.
Podáváme s čerstvým ovocem – ideální je například kiwi.
Zdroj: TV Paprika recepty http://tvpaprika.hu/cs/node/3762
To vypadá úžasně, ráda bych zkusila – jen ta želatina mi dělá problém, já mám želatinové sáčky a z 5 bych udělala i předložku do koupelny, tak nevím, zda plát je adekvátní tomu sáčku.Plát želatiny u nás v Bille ani v Liedlu nemají a v rychloTescu také ne. Jinam se nedostanu. Co s tím? Jo a nevíte čím nahradit kukuřičnou mouku u jiné italské dobroty? Já nikam dál nejezdím. – ale peču ráda.Díky moc za pomoc!!!