Suroviny:
- rýže na risotto
- olivový olej
- šalotka
- kalamáry
- 1 dcl bílého vína
- rajčata
- zeleninový vývar
- 1 pytlík sépiového inkoustu
- oregáno
- bazalka
- sůl
- pepř
V kastrůlku rozehřejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Pokrájíme očistěné kalamáry a přidáme je k šalotce. Opepříme, osolíme a necháme krátce orestovat, dokud kalamáry nezbělají. Potom přisypeme propláchnutou rýži a necháme ji mírně obalit olejem. Zalijeme asi 1 dcl bílého vína a poté přidáme pár nakrájených rajčat. Když se víno odpaří, přilijeme naběračku teplého zeleninového vývaru. Zmírníme var, přidáme nakrájené bazalkové listy a vmícháme sépiový inkoust. Průběžně přilíváme další teplý vývar, dokud rýže není “al dente”.
Na pánvičce mezitím zvlášť orestujeme tři rozpůlená rajčátka, chapadla kalamár a čerstvé listy oregána. Opepříme a osolíme.
Do hotové rýže přimícháme kousek másla, aby rizoto získalo krémovitou konzistenci. Nandáme na talíř a ozdobíme orestovanými rajčaty, kalamáry a oregánem.
Zdroj: RISOTTO NERO; Teď vaří šéf! II – TV Prima http://www.iprima.cz/tedvarisef/ted-vari-sef-ii-recepty-ze-2-dilu-ryze?special=758795 [On-line 26.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář