reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Risotto primavera s lososem

  • 400 g rýže s kulatými zrny (nejlépe Arborio, v žádném případě rýže celozrnná nebo parbolied)•300 ml dobrého bílého vína (doporučuji spíš suché, max. polosladké)
  • 2 kostky zeleninového bujonu
  • 100 g másla
  • 100 g parmezánu (když není, použijte smetanový tavený sýr – asi tak 2 trojúhelníčky)
  • 150 g hrášku
  • 150 g zelených fazolek
  • 2 jarní cibulky (nebo ¼ pórku)
  • 4x 150 g lososa
  • olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • koření kabajaki (pokud už musíte rybu kořenit, jiné se nepovoluje)


Nalijeme do skleničky víno, vybereme tu největší pánev wok, kterou doma máme, a zapneme sporák. Na pánvi necháme rozpustit máslo. Když je rozpuštěné, vsypeme rýži. Smažíme, dokud nedostane světle medovou barvu. Zatímco degustujeme víno, připravíme bujon. Kostky rozpustíme asi v litru horké vody. V momentě, kdy začne být rýže nazlátlá, vlijeme do pánve 1 dl rozpuštěného bujonu (pozor, začne to dost divoce pěnit). Vody do pánve nalijeme tolik, aby rýže byla těsně „pod hladinou“. Výkon sporáku musí být lehce pod středním výkonem. Mícháme, mícháme…

Bujon doléváme v momentě, kdy se voda vypaří a rýže je tak suchá, že nám za vařečkou zůstává cestička. Doléváme po troškách. Neustálé zalévání a míchání opakujeme tak dlouho, dokud rýže není jako u těstovin tzv. „al dente“. V ten moment vypneme sporák – rýže se dovaří vlastním teplem.

Mražený hrášek a fazolky přelijeme v cedníku teplou vodou (ne vroucí, objevily by se bílé flíčky). Proplachujeme, dokud zelenina nedostane svěží barvu. Jarní cibulku nakrájíme najemno. Jakmile máme pocit, že rizoto má teplotu, že bychom v něm udrželi prst, vlijeme do něj víno (pokud nějaké zbylo), vsypeme parmezán a zeleninu. Pokud se nám zdá rizoto příliš mokré, zapneme ještě na chviličku sporák. Ale netýrejme zeleninu v horku příliš dlouho – dlouhou tepelnou úpravou hrášek i fazolky zešednou.

Lososa na půlhodinku naložíme do směsi olivového oleje a česneku. Chceme-li použít koření, zvolíme kabajaki. Lososa položíme na kontaktní gril, případně ho zabalíme do alobalu a dáme do „pařáčku“ na knedlíky.

Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/risotto-primavera-s-lososem [on-line 1.9.2011]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.