4 porce
- 175 g sépiového masa
- 200 g krevet
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 utřené stroužky česneku
- 175 g bílého rybího filé
- například z mořského ďasa
- mořského okouna nebo tresky
- zbaveného kůže a rozkrájeného na malá soustíčka
- 16 db očištěných šalotek
- 1 l rybího vývaru
- 1 pórek
- pouze bílá část
- rozkrájená na tenká kolečka
- 360 g rýže na rizotto (arborio, vialone nano nebo carnaroli)
- 125 ml suchého bílého vína
- 1 kávová lžička másla
- 1 ½ kávové lžičky jemně nasekané petrželky
- 1 ½ kávové lžičky jemně nasekaného kopru
Tělíčka sépií nakrájíme na tenká kolečka. Krevety očistíme a odstraníme z nich vnitřnosti.
Polovinu předepsaného množství olivového oleje si rozehřejeme na široké pánvi se silným dnem. Do oleje vhodíme česnek, který krátce, asi 20-30 vteřin, podusíme, ale nerestujeme jej. Přidáme sépiové maso a krevety, načež vše lehce osolíme a opepříme. Potom zesílíme plamen pod pánví a dusíme do sklovita. Sépie a krevety vyjmeme z pánve a dáme si je stranou.
Rybí filé a šalotky vhodíme rovněž do pánve a dusíme tak dlouho, dokud nezačnou chytat barvu. Potom je z pánve vyndáme a odložíme stranou.
Do pánve vlijeme rybí polévku, zahřejeme ji na bod varu a potom ji na sporém plameni necháme bublat.
Na velkou a širokou pánev si nalijeme zbylý olivový olej. Vhodíme do něho pórek, který 3-4 minuty dusíme, aby změkl, ale nezačal se připékat. Přidáme k němu rýži a ztlumíme plamen. Osolíme, opepříme, rýži s pórkem dobře promícháme a zalijeme bílým vínem. Potom plamen pod pánví znovu zesílíme a za stálého míchání vaříme rýži tak dlouho, dokud se do ní veškerá tekutina nevsákne.
Přimícháme k ní jednu naběračku horké rybí polévky a vaříme za stálého míchání na středně silném plameni. Jakmile rýže vývar vstřebá, přidáme ještě jednu naběračku polévky. Touto metodou vaříme asi 20 minut, dokud nespotřebujeme celé množství vývaru a rýži nebudeme mít uvařenou na stupeň tvrdosti al dente. (Je dost dobře možné, že nebudeme ani všechnu polévku potřebovat, ale může se zrovna tak stát, že jí budeme potřebovat o něco více, než je předepsáno – neexistují totiž dvě stejná rizotta. Pokud máme rádi rizotto v tekutějším stavu, můžeme teutiny přidat více.) Potom k rýži přidáme rajčata a mořské plody a všechno lehce promícháme.
Stáhneme pánev s plotny, přimícháme k rizottu máslo a okořeníme je bylinkami. Osolíme, opepříme a podáváme na předehřátých talířích.
Zdroj: TV Paprika Italské pochoutky http://tvpaprika.hu/cs/node/3843
Poslední tip, trik či komentář