Ingredience pro přípravu receptu:
Roláda
- 250 g – nahrubo nasekaná hořká čokoláda
- 250 g – cukr krystal
- 1 špetka – sůl
- 8 kusů – vejce – žloutky a bílky zvlášť
Pomerančový krém s mascarpone
- 1 balení – mascarpone
- 6 kusů – vejce – bílky a žloutky zvlášť
- 250 ml – pomerančový likér
- 150 g – cukr krystal
- hořké kakao na poprášení
Pustíme se do přípravy rolády. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Formu o rozměrech 35 x 25 cm vymažeme máslem a následně ji vyložíme pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, odstavíme a necháme vychladnout. Ručním mixérem vyšleháme žloutky spolu s cukrem, až zhoustnou. Do směsi vešleháme vychladlou čokoládu. Ve velké míse vyšleháme bílky se solí do sněhu. Pomocí stěrky vmícháme sníh z bílků do čokoládové směsi. Těsto přendáme do formy a pečeme přibližně 15 minut. Hotové piškotové těsto necháme 5 minut odpočinout, aby trochu zchladlo. Čistou kuchyňskou utěrku poprášíme kakaem a položíme na ni piškotové těsto. Za pomoci utěrky ho srolujeme do tvaru rolády a necháme vychladnout. Nyní si připravíme pomerančový krém. Ručním mixérem ušleháme doběla žloutky spolu se 100 g cukru, až zhoustnou. Pomalu do směsi vešleháme pomerančový likér a mascarpone. V malém kastrůlku promícháme bílky spolu s cukrem a na mírném plameni je šleháme, dokud se nevytvoří sníh. Opět za pomoci stěrky vmícháme opatrně sníh do krému. Roládu rozbalíme, potřeme ji důkladně krémem, znovu ji srolujeme a opět poprášíme kakaem. Nakrájíme na silnější kolečka a podáváme.
Zdroj: Roláda s pomerančovým krémem; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/rolada-s-pomerancovym-kremem.html [On-line 29.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář