Potřebujeme:
Na těsto:
- 260 g bílků (8 až 10 bílků)
- 170 g cukru krupice
- 70 g nastrouhaných lískových oříšků
- 70 g hladké mouky
- 20 g moučkového cukru na posypání
Na náplň:
- 150 g másla
- 100 g kondenzovaného karamelového mléka (karamelové salko)
Na dohotovení:
- 150 g čokoládové polevy
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 g ovoce na zdobení
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžícei instantní kávy jemně mleté
Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Zlehka vmícháme prosátou mouku a nastrouhané lískové oříšky. Hotové těsto rozetřeme na 2 plechy vyložené pečícím papírem a povrch
posypeme moučkovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut. Po upečení otočíme na čistý pečící papír. Necháme vychladnout a pak papír z korpusu opatrně odtrhneme.
Změklé máslo vyšleháme s kondenzovaným mlékem na hladký krém. Každý korpus rozkrojíme na dva díly. Potřeme krémem a pomocí papíru stočíme do rolád. Rolády necháme zabalené v papíru a uložíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí rolády rozbalíme z papíru a nakrájíme na kousky dlouhé 6 cm. ( Z každé rolády 5 kusů, celkem 20 kusů). Polevu rozhřejeme na vodní lázni a rolády namáčíme do poloviny do polevy. Pokládáme na kovovou mřížku okapat. Pak přendáme na papír a necháme ztuhnout. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a kávou na pevnou šlehačku a naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Na povrch nastříkáme pusinku a ozdobíme malinou. Naskládáme na kulatý podnos a svážeme ozdobnou stužkou.
Zdroj: Roládový dortík; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/roladovy-dortik-29-4.html [On-line 01.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář