4 porce
- 1 kg hovězího krku vcelku
- mletý pepř
- sůl
- 1 cibule
- 50 g sádla
- ¼ l červeného vína
Zelná náplň
- 100 g špeku
- 1 cibule
- ½ malé hlávky červeného zelí
- 3 lžíce cukru
- ½ l červeného vína
- 1 jablko
- kmín
- sůl
- vinný ocet
Švestková omáčka
- výpek z masa
- 250 g švestkových povidel
- kousek celé skořice
- 6 hřebíčků
- 50 g perníku na strouhání
- 100 g sušených švestek
- mletý pepř
- sůl
Příloha
bramborové rösti nebo bramboráčky, bramborové knedlíky nebo šťouchané brambory
Nejprve si připravíme zelnou náplň.
Špek a cibuli nakrájíme na kostičky. V pánvi vypečeme slaninu, poté přidáme cibuli a opékáme dosklovata, kmín, osmahneme, poté zelí nakrájené na nudličky, opět opečeme, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, podlijeme vínem, osolíme, vložíme jablko nakrájené na kostičky, přiklopíme poklicí a dusíme doměkka. Dochutíme vinným octem.
Maso rozřízneme na plát a přes potravinářskou folii dobře naklepeme. Opepříme, osolíme, na ⅔ rozprostřeme dušené zelí. Srolujeme, svážeme motouzem. Vložíme do pekáče spolu se sádlem a nahrubo nakrájenou cibulí. Při 120 °C pečeme 2−3 hodiny, během pečení podléváme vínem.
Maso z pekáče vyjmeme, odstraníme provázek a krájíme plátky.
K výpeku z masa přidáme povidla, hřebíček, skořici, perník na strouhání, provaříme, propasírujeme přes síto, vložíme nakrájené sušené švestky.
Plátek rolády podáváme přelitý švestkovou omáčkou s bramborovými rösti, bramboráčky, bramborovými knedlíky či šťouchanými brambory.
Zdroj: Rolovaný hovězí krk plněný červeným zelím se švestkovou omáčkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1347-rolovany-hovezi-krk-plneny-cervenym-zelim-se-svestkovou-omackou/ [On-line 16.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář