Suroviny:
- 4 roštěnky po cca 200 g z nízkého roštěnce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce jemné dijonské hořčice
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule, nakrájená najemno
- 1 lžička hladké mouky
- ½ lžičky drceného kmínu
- pořádná hrst sušených hub, předem namočených do trošky mléka
- 1 lžíce másla
Pečené brambůrky s rozmarýnem:
- 1 kg malých brambor
- 3 snítky rozmarýnu
- 1 stroužek česneku, oloupaný
- 2 – 3 lžíce sádla nebo oleje
- mořská sůl
Plátky roštěnce trochu naklepejte, nasekněte okraje, aby se nekroutily a z obou stran je osolte, opepřete a zhora potřete hořčicí. Takto je můžete připravit až den předem, máte-li čas a uložit přikryté v chladničce. Houby namočte do trochy mléka, aby nabobtnaly a změkly.
V kastrolu rozehřejte olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidejte roštěnky a opékejte je několik minut po obou stranách. Nakonec je poprašte lehce moukou a kmínem, znovu osmahněte, podlijte troškou vývaru, odmíchejte ode dna přípečky, přiklopte pokličkou a nechte dusit. V průběhu dušení občas promíchejte a pokud hrozí připálení, ještě trochu podlijte (jednou ale šťávu můžete nechat mírně přismahnout, dodá to jídlu tu správnou chuť). Když maso začíná měknout, přidejte houby včetně mléka, ve kterém byly namočené a doduste zcela doměkka. Celkem to trvá hodinu až hodinu a půl, podle uzrálosti masa. Ochutnejte, je-li třeba šťávu ještě dochuťte. Stáhněte z ohně a vmíchejte máslo. Podávejte s pečenými brambůrkami.
Pečené brambůrky s rozmarýnem: brambory omyjte a vsypte do hrnce s osolenou vodou. Přiveďťe k varu a vařte 10 minut, do poloměkka. Slijte je a po chvíli oloupejte Vsypte je do velké pánve, přidejte rozmarýn, česnek, tuk, zahřejte, aby se sádlo rozpustilo a promíchejte. Opékejte dozlatova a křupava, trvá to asi 20 minut a brambůrky během opékání obracejte.
Prima tip: brambůrky můžete upéct i na plechu v troubě rozpálené na 200 stupňů. Oloupané brambůrky nasypte na pečící plech, přidejte rozmarýn, česnek a sádlo. Promíchejte a pečte 30 – 40 minut, dokud nejsou brambůrky zlaté a křupavé. Je-li třeba obracejte je. K rozmarýnu můžete přidat i pár snítek tymiánu a šalvěje.
Zdroj: Roštěnky na houbách a hořčici a pečené brambůrky s rozmarýnem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-jeji-tradicni-recepty-s-kapkou-moderny [On-line 23.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář