- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 4 brambory
- 1 menší pórek
- 5 lžic olivového oleje
- 400 g filetů ryby s bílým pevným masem bez kostí kůže
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 ml suchého bílého vína
- 1bobkový list
- špetka šafránu
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 -2 červené chilli papričky nebo chilli pasta (harrissa atd.)
- 100 ml kysané smetany
- bílý chléb nebo bageta na krutony
- podle chuti ouzo
- čerstvý tymián a/nebo petrželka
Ve velkém kastrolu na 3 lžících olivového oleje opečte jemně nakrájený česnek a cibuli. Oloupejte mrkev a brambory a oboje pokrájejte na malé kousky (i ty bramborové by neměly mít hranu větší než 2 cm). Přidejte k cibuli a všechno dohromady na mírném plameni opékejte cca 10 minut za občasného zamíchání. Těsně před koncem přidejte očištěný pórek pokrájený na kolečka.
Rybu pokrájejte na větší kousky, polovinu z nich dejte do hrnce, přidejte mletou papriku, osolte, opepřete a opékejte cca 3 minuty. Pak zalijte bílým vínem, přidejte bobkový list, šafrán, sušený tymián, pokrájenou očištěnou chilli papričku, a nechte vše pár minut podusit. Pak nařeďte litrem ohřáté vody a vše cca 10 minut vařte (indikátorem konce budou měkké brambory).
Mezitím pokrájejte pečivo na kostky a opečte je na pánvi na lžícivolivového oleje, osolte je. Když je pečivo zlatavé a křupavé, vyndejte ho z pánve a dejte na stranu. Pánev očistěte, dejte na ni opět trochu oleje a opečte druhou polovinu ryby pokrájené na kousky – z každé strany jen cca 2-3 minuty podle tloušťky. I tu osolte.
Hotovou polévku nalijte do talířů. Doprostřed talíře dejte kopeček kysané smetany, kolem něj naklaďte opečené kousky ryby z pánve, ozdobte čerstvými bylinkami a až na stole ať si každý přidá krutony (aby se zbytečně nemáčely). Na stůl postavte lahvičku ouza a lžíci, ať si každý dá podle své chuti.
Tip: Nedůvěřivým doporučuji nejprve trochu ouza kápnout přímo na lžíci s polévkou – tuším že až ochutnají, dají si druhou dávku přímo do polévky. Doporučená dávka ouza do talíře polévky je jedna čajová lžička.
Zdroj: Karolína, domácí kuchařka: Ozvěny Středomoří; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina-domaci-kucharka-ozveny-stredomori[On-line 1.11.2016]
Poslední tip, trik či komentář