Na 4 sklenice potřebujeme:
- 1 kg rybízu,
500 g krupicového cukru,
150 ml vody,
100 ml rumu,
6 ks hřebíčku,
1 kousek celé skořice,
1 hvězdičku badyánu
Na džem potřebujeme:
- 500 g rybízu,
- 350 g cukru krystal,
- 1 balíček gelfixu
Rybíz přebereme, odstraníme stopky a umyjeme. Vodu svaříme s cukrem, přidáme rybíz, koření a vaříme 5 minut. Pak stáhneme přidáme rum a horkou směs plníme do sklenek vypláchnutých vařící vodou. Ihned zavřeme pevně víčkem a necháme asi měsíc odstát. Koření můžeme rozdělit do skleniček.
Na džem rybíz rozmixujeme a promícháme s cukrem a gelfixem. Za stálého míchání vaříme 5 minut. Pak džem naplníme do vymytých sklenic. Uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/rybiz-ala-brusinky-a-rybizovy-dzem-18-8-2010.html
Poslední tip, trik či komentář