- 350 g rýže
700 ml mléka
100 g másla
sůl
vanilka
4 žloutky
cca 2 dl smetany
100 g cukru moučky
1 citron
špetka muškátu
500 g sušených meruněk
hrst rozinek
mletá skořice
na tvarohovou náplň:
- 2 měkké tvarohy
4 žloutky
2 lžíce pudinkového prášku
cukr moučka dle chuti
Ještě teplou rýži, uvařenou ve vodě do poloměkka, vložíme do vroucího mléka s máslem, špetkou soli a semínky vanilky. Až rýže mléko nasaje, necháme ji zchladnout a poté (do ní) vmícháme žloutky rozmíchané se smetanou, moučkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a špetku muškátu. Polovinu této směsi rozetřeme do máslem vymazané zapékací mísy nebo vyššího plechu, posypeme kousky meruněk, rozinkami a skořicí, a potřeme tvarohovou náplní. Tu připravíme z tvarohu, který smícháme se žloutky, pudinkovým práškem a podle chuti osladíme moučkovým cukrem. Na tvaroh navrstvíme zbytek ochucené rýže a dáme zapéct do trouby na 170°C. Až bude nákyp propečený, navrstvíme na něj sníh ze zbylých bílků, zasypeme ho moučkovým cukrem, zprudka krátce zapečeme, aby cukr zkaramelizoval, a můžeme podávat.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/440-ryzovy-nakyp-s-tvarohem-a-merunkami/
Poslední tip, trik či komentář