- cibule 1 kus
citon 1 kus
kurkuma mletá 1 špetka
černý pepř 2 špetky
zázvor 2 špetky
bílý jogurt 210 ml
citronová šťávy 250 ml
šafrán 1 špetka
kuře 2 kusy
extra panenský olivový olej 210 ml
petrželka 180 g
horká voda 2 dávky
hrubá sůl 2 špetky
máslo 80 g
červená cibule 1 kus
Připravte si:
na kuře a marinádu:
2 kuřata, každé by mělo mít asi 1,3-2 kg, špetku šafránu, trochu horké vody, 210 ml citronové šťávy, 210 ml bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 210 ml panenského olivového oleje, 140 g nakrájené petrželky s hladkými listy, 2 špetky nakrájeného čerstvého zázvoru, 2 špetky hrubé soli, špetku černého pepře, špetku mleté kurkumy, 1 velkou cibuli, nakrájenou na kolečka
na šafránové máslo:
špetku šafránových vláken, trochu horké vody, 80 g másla, 40 ml citronové šťávy, 40 g nakrájené petrželky s hladkými listy, čerstvě namletého černého pepře
na ozdobu:
snítky petrželky, citron nakrájený na dílky, červená cibule nakrájená na plátky
pusťte se do toho:
1. Z vnitřků kuřat odstraňte tuk. Opláchněte je celá pod tekoucí studenou vodou, nechte je odkapat a osušte je kuchyňskou papírovou utěrkou. Kuře nakrájejte na 10 porcí.
2. Věnujte se marinádě. Ve velké míse prsty rozemněte šafrán. Přidejte vodu a nechte 5 minut stát. Přidejte citronovou šťávu, jogurt, olej, petrželku, zázvor, pepř, sůl a kurkumu. Vše míchejte, dokud se sůl nespojí se základem.
3. Porce kuřat vložte do velké nízké mísy, na ně naskládejte kolečka cibule. Lžící přes ně přelijte marinádu a přikryjte mikrotenovou fólií. Uložte do chladničky, nejméně na 4 hodiny. Nezapomeňte je několikrát otočit.
4. Dejte se do šafránového másla. Šafránová vlákna rozemněte v prstech do kastrůlku, zalijte vodou a nechte 5 minut odstát. Přidejte máslo, citronovou šťávu, petrželku a pepř a zahřívejte při střední teplotě, dokud se máslo docela nerozpustí.
5. Roztopte gril k přímému grilování na střední teplotu. Kartáčem rošt očistěte a potřete olejem. Porce ze stehen položte na gril jako první a to kůží dolů. Pečte je 1-2 minuty a pak stejným způsobem přidejte ostatní kousky. Všechny společně grilujte 5-6 minut, poté je obraťte, aby se nespálily. Možná vytékající tuk občas vzplane, v tom případě zachraňte porci před plameny a rychle ji dejte mimo ně. Poslední dvě minuty potírejte kuře šafránovým máslem.
6. Servírujte porce na talíře, ozdobte je petrželkou. Podávejte s nakrájeným citronem a plátky červené cibule.
tip: „Nejdřív maso grilujte kůží dolů. Tímto způsobem se tuk snadněji rozpustí, kůže se udělá dokřupava a také riziko vzplanutí tím snížíte. Buďte však ve střehu a v případě, že máte kuře v plamenech, hned je přemístěte na chladnější místo na grilu.“
Zdroj: Šéf na grilu TV Prima http://www.iprima.cz/sefnagrilu/recepty/safranove-kure
[On-line 19.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář