4 porce
- 80 g másla
- 1 cibule
- 320 g rýže arborio nebo carnaroli,
- 200 ml bílého vína
- 500 ml zeleninového vývaru
- voda
- na špičku nože šafránu
- sůl
- olivový olej
- 20 krevet
- 4 stroužky česneku
- šťáva z 1 citronu
- 250 ml smetany
- sůl
- mletý pepř
Na rozpáleném másle osmahneme cibulku dosklovata, vmícháme propláchnutou rýži. Jsou tací, kteří tvrdí, že se tento druh rýže nemá oplachovat; samozřejmě je to na každém z nás, podle mě je to zažitý a neopodstatněný blud; mohu potvrdit, že se s rýží ani s rizotem nic nestane, vlastnosti rýže zůstanou stejné, jen při opláchnutí smyjete případné nečistoty, které na ní ulpěly během zpracování a skladování, upřednostňuji hygienu (pozn. Maria Froydová) a orestujeme, podlijeme vínem a vývarem. Nepodléváme najednou celým množstvím tekutiny, vždy jen tolik, aby byla rýže zakrytá, stále mícháme, tekutinu průběžně doléváme, až je rýže měkká. Během vaření osolíme a přidáme šafrán.
Na oleji osmahneme očištěné krevety, přidáme drcený česnek, citronovou šťávu, smetanu, sůl, pepř a krátce provaříme. Krevety vmícháme do rýže a podáváme.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=836
Poslední tip, trik či komentář