reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Salát Caesar

Ingredience

  • římský salát 2 hlávky
  • kuřecí prsíčka 2 kusy
  • olej na opékání masa 1 dávka
  • sůl a čertvě mletý pepř 1 špetka

na zálivku:

  • žloutek 2 kusy
  • olivový olej 150 ml
  • citronová šťáva (1 citron) 1 dávka
  • filé ančoviček 2 kusy
  • dijonská hořčice 2 lžičky
  • strouhaný parmazán 1 lžička
  • worcesterská omáčka 1 lžička

krutony:

  • půl čerstvé bagetky 1 kus
  • olej na opečení krutonů 1 dávka
  • česnek 2 stroužky
  • parmazán na hoblinky na dokončení salátu 50 g

1. Suroviny na zálivku musejí mít stejnou pokojovou teplotu. Můžeme ji vyšlehat v mixéru, aby vznikla hladká emulze podobná majonéze. Pár kapek worcesterské omáčky se sardelkami jí dodá chuť typickou právě a jedině pro salát Caesar. Pokud neseženete ančovičky samotné, ale takzvaná očka s kapary uprostřed, můžete je rozmixovat celá. Chuti to určitě neuškodí.

2. Opečte si krutonky. Zdeněk Pohlreich používá při jejich přípravě různé triky. Než krutonky z čerstvé bagety vhodí na pánev do oleje (přidává do něj rozdrcený česnek), opeče je nasucho v troubě. Zbaví je tak vlhkosti, která by bránila stejnoměrnému osmažení, ale nezničí skvělou chuť bagety. Opečené kostičky chleba navíc tolik nenasáknou olejem.

3. Opečte kuřecí maso. Zdeněk Pohlreich používá i vykostěná kuřecí stehna, která jsou šťavnatější. Nakrájejte je na tenké plátky, aby opékání proběhlo co nejrychleji. Jemně osolte a opepřete. Do pánve, v níž se opékaly krutony, přilijte trochu oleje a maso z obou stran prudce opečte. Potom pánev na pár minut přikryjte pokličkou, aby maso došlo a pustilo trochu šťávy, kterou pak můžete přimíchat do zálivky.

4. Důkladně opláchněte listy salátu, aby zmizely všechny nečistoty a zrníčka písku. Salát se navíc pod „sprchou“ probere k životu a bude krásně křupavý.

5. Parmazán oživuje zálivku a neodmyslitelně na salát patří. Z kousku tohoto tvrdého, zralého sýra s jedinečnou chutí odkrajujte jemné hobliny. Pokud nemáte speciální „mandolínku“, postačí vám škrabka na zeleninu.

6. Do salátu přisypte křupavé krutony a přilijte hustou zálivku. Listy salátu by se měly před podáváním v zálivce dobře obalit. Dílo korunujte tence nakrájenými plátky šťavnatého kuřecího masa.

Zdroj: Salát Caesar; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/salat-caesar-6 [On-line 15.05.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.