4 porce
- 100 g zelených fazolových lusků
- 250 g římského salátu
- 100 g salátové okurky
- 100 g rajčat
- 150 g vařených brambor (raných, salátových nebo odrůdy ratte)
- 2 natvrdo vařená vejce
- 200 g čerstvého tuňáka
- 10 g ančoviček
- 80 g černých oliv
- olivový olej
- sůl
Fazolky spaříme, ihned vložíme do studené vody a scedíme.
Nakrájíme zeleninu – salát na nudličky, okurku zbavenou semínek na tenké plátky, rajčata taktéž, brambory na plátky, vejce na čtvrtky.
Tuňáka opečeme na olivovém oleji dorůžova, necháme vystydnout a krájíme na plátky.
V míse smícháme zeleninu a promícháme s dresinkem (viz níže), upravíme na talíř, ozdobíme vejcem, plátkem tuňáka, ančovičkami a olivami.
Dresink
- 2 žloutky
- střik vinného octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička krystalového cukru
- mletý pepř
- sůl
- 1 dl olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 4 ančovičky
Žloutky, ocet, hořčici, cukr, pepř a sůl vyšleháme v míse a postupně přiléváme olivový olej, až se nám vytvoří emulze majonézové konzistence, poté vmícháme drcený česnek a nasekané ančovičky.
Zdroj: Salát Niçoise; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1055 [On-line 18.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář