2 porce
Ingredience
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 50 g másla
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžíce rozinek (propláchnuté a namočené)
- Směs listových salátů (listy červené řepy, polníček, dubáček)
- Mladé pampeliškové listy nebo rukola
- Sůl
- Pepř
Na dokončení salátu:
- ředkvičky, kozí sýr, plátky anglické slaniny, tmavý celozrnný chléb
1. zálivka:
- Olivový olej extra virgine
- 2 lžíce hnědého cukru
- Bílý vinný ocet
- Dijonská hořčice
- Čerstvě mletý pepř
- Sůl
2. zálivka:
- 2 lžičky medu
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- Šťáva z poloviny citronu
- 3 lžíce olivového oleje extra Virginie
- Špetka tymiánu
- Sůl
- Pepř
Na pánvi necháme rozpustit máslo. Cibulky podélně překrojíme na poloviny. Řezem dolu je naskládáme na pánev a necháme chvilku opékat. Cibulky posypeme cukrem a přidáme rozinky. Necháme karamelizovat, dokud cibulky nezezlátnou a nezměknou.
Mezi tím si do mísy připravíme směs listů salátů. Zkaramelizované cibulky sundáme z plotny a necháme vychladnout. Salát přelijeme jednou ze zálivek, které snadno připravíme smícháním všech ingrediencí.
Přidáme zkaramelizované cibulky, ředkvičky i kousek kozího sýra. Kdo bude chtít, může si ještě orestovat slaninu.
Jak se zbavit hořkého košťálu u ledového salátu? Salát nejdříve zbavte listů, které jsou poškozené či zvadlé. Potom celou hlávkou lehce, ale energicky bouchněte o pracovní desku. Středový kus – košťál – sám vypadne a hlávka zůstane pohromadě.
Zdroj: Salát s karamelizovanou jarní cibulkou; ČT -Vše o vaření http://www.ceskatelevize.cz/porady/10567271931-vse-o-vareni/6711-recepty/1666-salat-s-karamelizovanou-jarni-cibulkou/ [On-line 19.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář