- olivový olej extra panenský 5 lžic
- šalotka 5 ks
- rukola 2 hrsti
- pepř černý mletý 1 špetka
- červený vinný ocet 1 lžíce
- vinný ocet červený nebo bílý 10 lžic
- mořská sůl hrubá 1 špetka
- římský salát 1 ks
- polníček 2 hrsti
- zakysaná smetana 100 g
- vlašské ořechy sekané 1 hrst
- sýr s modrou plísní (gorgonzola) 200 g
Šalotky nakrájíme na velmi jemné plátky (téměř průhledné), v hlubší misce posypeme hrubou mořskou solí a zalijeme vinným octem, aby byly potopené. Pořádně promačkáme prsty a necháme alespoň 10 až 15 minut marinovat. Mezitím opereme a odstředíme salátové listy a rozložíme je na větší talíř. Ze zakysané smetany, olivového oleje a červeného vinného octa připravíme dresink, osolíme a opepříme podle chuti. Na listy rozložíme vymačkanou marinovanou šalotku, modrý sýr nakrájený na menší kostičky a nasekané vlašské ořechy. Před podáváním pokapeme připraveným dresinkem.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/salat-s-marinovanou-salotkou [on-line 31.8.2011]
Poslední tip, trik či komentář