Suroviny:
- 2 větší čekankové puky bílé a červená čekanka
- 4 mandarinky, oloupané
- 1 granátové jablko
- 1 malá červená cibule, na tenká kolečka
- 2 hrsti listů polníčku nebo rukoly
Na zálivku:
- 2 lžíce ořechového oleje nebo extra panenského olivového
- asi 2 lžíce citronové šťávy
- zachycená šťáva mandarinek a z granátového jablka
- 1 necelá lžička hrubozrnné hořčice
- asi 1 lžíce medu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Z čekanky odřízněte zaschlý konec, a případně odstraňte poškozené vrchní listy.
Puky rozdělte na listy, červenou nakrájejte na proužky. Listy dejte do širší misky a přidejte oprané a osušené listy polníčku. Oloupané mandarinky nakrájejte na plátky a přidejte je k salátu, šťávu zachyťte v misce. Granátové jablko rozkrojte na čtvrtiny a nad miskou lžičkou nebo “vylámáním” z něj vyndejte granátky, a přidejte je k salátu.
Oloupanou cibuli nakrájejte na jemné plátky a vložte je do cedníku. Přelijte vroucí vodou a nechte zchladnout (spařením horkou vodou ji zbavíte štiplavosti).
Připravte si zálivku: smíchejte olej, citronovou šťávu, zachycenou šťávu z mandarinek i z granátového jablka, hořčici, med, sůl a pepř. Ochutnejte, případně dolaďte. Cibuli přidejte k salátu, vše přelijte zálivkou a lehce ho promíchejte.
Zdroj: Salát z čekanky a jižního ovoce; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolininy-recepty-plne-lasky [On-line 08.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář