Ingredience – špenátový salát:
- 500 g listového špenátu
- 250 g cherry rajčátek
- 5 žampionů
- 200g uzené slaniny
- parmazán
- sůl
- balsamicový ocet
- olivový olej
Ingredience – domácí chléb:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek žitné mouky
- 1 lžička sušeného droždí
- 2lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
Parmazán nastrouháme na hrubém struhadle. Rozpálíme teflonovou pánev, na kterou dáme kopku parmazánu, necháme roztéct, poté obrátíme a opečeme z druhé strany. Přes skleničku tvarujeme košíček.Čerstvý špenát několikrát důkladně omyjeme a natrháme na menší kusy. Uzený bok nakrájíme na nudličky, osmažíme dozlatova a na konec přidáme žampiony.Špenát, uzený bok, rozpůlená cherry rajčátka a žampiony vložíme do větší mísy, zalijeme kvalitním olivovým olejem, zakápneme balsamikovým octem, osolíme a vše opatrně promícháme.
Domácí chléb:
Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, raději hustší konzistence, lépe se s těstem pak dál pracuje) a uděláme těsto.Přikryté v míse necháme kynout 8–12 hodin.Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2–4cm tlustou. Necháme 15 minut odpočívat. Těsto přeložíme na třetiny „svrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“. Necháme 30minut zakryté utěrkou odpočívat. Poté ještě dalších 30minut, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou. Přendáme těsto do horkého pekáčku. Můžeme něčím posypat. Pečeme 30minut při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15minut.
Zdroj: Salát z čerstvého špenátu v košíčku; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/salat-z-cerstveho-spenatu-v-kosicku [On-line 19.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář