Potřebujeme:
- 600 g hovězího masa (přední nejlépe kližku)
- 400 g vepřového boku,
- 200 g žemle nebo housky,
- 200 ml mléka,
- 100 g kvalitní slaniny,
- 3 vejce,
- 2 cibule,
- ledová voda
- 1 lžičku mletého pepře,
- 1 lžičku kmínu,
- 1 lžičku mleté sladké papriky,
- 1 hrst drhnuté majoránky,
- sůl
Hovězí vepřové maso nakrájíme na kostky a prosolíme. Necháme odležet minimálně 6 hodin, nejlépe do druhého dne. Potom ho 2x najemno umeleme. Mlýnek vyčistíme pomletím housky namočené v mléce. Maso dáme do hnětače nebo velké mísy a za postupného přidání cca 2 dl ledové vody vyhněteme hustou lepivou kaši – prát.
Prát promícháme s pomletou houskou namočenou v mléce, přidáme vejce, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek a majoránku. Nakonec vmícháme na kostky nakrájenou slaninu. Ze směsi vytvoříme 2 pevné šišky a dáme je do pekáče, jehož dno jsme vyložili špejlemi nebo na kolečka nakrájenými cibulemi. Vršek sekané můžeme překrýt ozdobnou mřížkou ze zbylé slaniny nakrájené na proužky. Pečeme 1,5–2 hodiny při 180 °C do zlatova. Podléváme vodou a vypečenou šťávou.
Krájíme po vychladnutí.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/sekana-jak-se-dela-5-11-2010.html
Poslední tip, trik či komentář