reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Sekaná

Potřebujeme:

  • 600 g hovězího masa (přední nejlépe kližku)
  • 400 g vepřového boku,
  • 200 g žemle nebo housky,
  • 200 ml mléka,
  • 100 g kvalitní slaniny,
  • 3 vejce,
  • 2 cibule,
  • ledová voda
  • 1 lžičku mletého pepře,
  • 1 lžičku kmínu,
  • 1 lžičku mleté sladké papriky,
  • 1 hrst drhnuté majoránky,
  • sůl

Hovězí vepřové maso nakrájíme na kostky a prosolíme. Necháme odležet minimálně 6 hodin, nejlépe do druhého dne. Potom ho 2x najemno umeleme. Mlýnek vyčistíme pomletím housky namočené v mléce. Maso dáme do hnětače nebo velké mísy a za postupného přidání cca 2 dl ledové vody vyhněteme hustou lepivou kaši – prát.

Prát promícháme s pomletou houskou namočenou v mléce, přidáme vejce, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek a majoránku. Nakonec vmícháme na kostky nakrájenou slaninu. Ze směsi vytvoříme 2 pevné šišky a dáme je do pekáče, jehož dno jsme vyložili špejlemi nebo na kolečka nakrájenými cibulemi. Vršek sekané můžeme překrýt ozdobnou mřížkou ze zbylé slaniny nakrájené na proužky. Pečeme 1,5–2 hodiny při 180 °C do zlatova. Podléváme vodou a vypečenou šťávou.
Krájíme po vychladnutí.

Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/sekana-jak-se-dela-5-11-2010.html

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.